Voeding supplementen

Vitamines zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor het lichaam. Ze spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Ook zijn ze belangrijk voor een goede gezondheid. Vitamines komen van nature voor in onze voeding. Het lichaam maakt ze niet of onvoldoende zelf.
Er zijn dertien vitamines: vier vetoplosbare vitamines en negen wateroplosbare vitamines. De vetoplosbare vitamines zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. De vetoplosbare vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in de weefsels van het lichaam worden opgeslagen. De wateroplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12 en vitamine C. Deze vitamines zitten juist in het vocht dat in voedingsmiddelen zit. Het lichaam kan deze wateroplosbare vitamines (met uitzondering van vitamine B12) niet goed opslaan; een teveel verlaat het lichaam via de urine.
Mineralen en spoorelementen zijn, net als vitamines, stoffen die het lichaam niet zelf aan kan maken. Ze zijn onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen. Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid waarin het lichaam ze nodig heeft. Van mineralen heeft men meer nodig dan van spoorelementen. Mineralen zijn calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor. Spoorelementen zijn jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen.
Door ons veranderde leefpatroon, eetpatroon, onze intensieve landbouw waardoor de grond verarmt en minder mineralen en spoorelementen bevat, medicijngebruik, milieuvervuiling en additieven in voedingsmiddelen hebben veel mensen tekorten aan vitamines, mineralen en spoorelementen. Dit kan veel klachten veroorzaken, zowel lichamelijk als geestelijk.
Net als bij de homeopathie wordt per persoon gekeken naar de klachten, behoeftes, levensfase en levenswijze om een ‘op maat’ advies te kunnen geven over het gebruik van voedingssupplementen. Eventueel als ondersteuning bij een behandeling met homeopathie.
Uiteraard krijgt u bij ons ook advies over een gezonde voeding; bij gewichtsbeheersing, sport, ziekte, kinderen, zwangerschap en ouderdom. Regelmatig organiseren wij workshops met ‘voeding als medicijn’ als thema.