Levend bloed analyse (LBA)

Wat is het?
LBA is een diagnostische onderzoeksmethode waarbij gekeken wordt naar de kwaliteit van verschillende elementen van het bloed. Als het bloed het lichaam verlaat ‘leeft’ het nog ongeveer 20 minuten. Met enkele druppels bloed kunnen afwijkingen of defecten aan bloedcellen opgemerkt worden. Zo kijken we naar de vorm en beweeglijkheid van de rode bloedcellen en of ze afwijkingen vertonen. Ook de mate van activiteit van de witte bloedcellen (activiteit van het immuunsysteem) is te zien in dezelfde druppel bloed. Tevens wordt vastgesteld of er elementen in zitten die er niet thuishoren als schimmels, gistcellen en parasieten 

                      Goed - Fout                

Hoe werkt het?
Middels een vingerprikje worden er een paar druppels bloed afgenomen en op en dekglaasje gelegd. 1 druppel voor de bepaling van het HB (ijzer) en 1 wordt gestempeld op een dekglaasje voor de Vrije Radicaal test. De eerste druppel wordt onder de microscoop gelegd welke is aangesloten op een camera. Samen kijken we naar het bloedbeeld op het beeldscherm. Er kunnen foto’s en video’s gemaakt worden die opgeslagen worden zodat we later kunnen vergelijken.

Vrije radicaal test
De gestempelde druppel bloed (verdeeld over 8 kleine drupjes) laten we drogen en bekijken we later onder de microscoop. De wijze van stolling kan een indicatie geven over de hoeveelheid afvalstoffen en de aanwezigheid van vitamines en mineralen.